meh sini semua... chef hid nak berkongsi resepi. resepi sambal terung buat nisaak yang kene masak di rumah mertua... haha gud lak. cobaan pertama memasak resepi online di rumah mertua mmg mencabar... haha semoga berjaya....
bahan - bahan:
1. cili merah segenggam (make sure pilih yg gemok2)
2. terung panjang 4 batang (kire same padan ngan cili tau)
3. pati belacan (kalo nak senang, beli yg jenama maggi, kalau nak pakai yg belacan biasa, kerat sikit jek)
cara memasak:
1. siang cili merah. buang bijik cili. blend cili dengan bawang beso. masukkan belacan skali(sket jek tau). jgn blend sampai halus. at least ade le nampak kulit cili sikit - sikit.
2. siang terung. goreng terung. goreng sampai nampak bhgn putih tu kecut sket. jgn goreng sampai kecut sgt takut nanti hancur.
3. panaskan kuali. letak minyak. mcm biasa masukkan bawang.
4. agak2 bawang dah goreng, masuk kan cili yg dah blend tuh tadi. masukkan garam secukup rasa. goreng cili tuh sampai masak. maksudnye minyak dah naik.
5. masukkan terung yg dah goreng tuh tadi. gaul rata2. make sure sume tempat terung kene cili.
6. potong bawang beso bulat2. masuk kan kat sambal yg dah nak hampir masak (sbg hiasan)
7. siap di hidang
ok itu jek. FYI kak ngah br jek abes masak. maklumlah ari ni posa. lauk hari ni ialah ayam mask tomyam & sayur campur. fuh!!! sungguh sedap dah harum. haha.. nanti kalo nak resepi... bg tau lagik ek. bole kak ngah post kat sini. sori le xde gambo... lagi satu kalo jadik bg tau kak ngah ek... kalo nisak masak x jadik xyah bg tau pon xpe... paham2 le tu~~~
No comments:
Post a Comment